torek, 13. januar 2009

Anjini recepti #1

Čokokeksi z mandlji [malo prirejen recept iz decembrske revije Lisa]

Sestavine:
- 2 jajci
- 250g masla
- 150g rjavega sladkorja
- 50g kakava
- 300g pirine moke
- 200g bele moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 4 jedilne žlice ruma
- 2 vrečki vanilin sladkorja
- 100g mlečne in 50g temne čokolade (po okusu)
- Malo mandljevih lističev za posip
Čokolado zdrobiš na drobne koščke[jaz jo kar stolčem v vrečki z valjarjem oz. kladivcem za meso]. Iz vseh sestavin [razen mandljev] zamesi testo in ga za pol ure postavi v hladilnik. Po pol ure iz testa oblikuj kroglice, jih položi na pekač obložen s papirjem za peko, ter rahlo splošči z dnom kozarca. P+Posuj jih z lističi mandljev in nato še enkrat splošči. Peči jih 10min v pečici segreti na 190°C.


Cimetove zvezdice [lahko so tudi vanilijeve, če dodamo namesto cimeta semena iz strok vanilije, ter namesto limone, pomarančo – recept iz revije delo in dom, 10. decembra 2008]

Sestavine:
- 150g polnovredne pirine moke
- 100g rjavega sladkorja v prahu
- 100g olupljenih in zmletih mandljev
- 125g masla
- Jajce
- Bio limona
- Žlica cimeta
- Za led: beljak, žlička limoninega soka, 100g mletega belega sladkorja
V posodo z moko dodamo na sobni temperaturi razmehčano maslo, mandlje, sladkor, jajce, cimet in naribano limonino lupinico. Z ročnim mešalnikom zmešamo, da dobimo »žgance«. Z rokami jih oblikujemo v kepo testa, ki naj počiva v hladilniku pol ure. Po pol ure testo razvaljamo ter z modelčki izrežemo zvezdice (ali kakšne druge vzorčke). V ogreti pečici pečemo zvezdice približno 10min na 180°C.
Limonin led naredimo, ko damo peči zadnje zvezdice. Z mešalnikom naredimo trd sneg iz beljaka in žličke limoninega soka. Postopoma dodajamo sladkor v prahu, da nastane gosta sladkorna pena. Vrečko napolnimo z limoninim ledom in ji odrežemo čisto majhen vogal, da dobimo pripomoček za nanašanje. S pomočjo čopiča nanašamo led na zvezdice. Posušimo ga v ugasnjeni pečici, ki je po peki piškotov še topla. Sušimo približno 10 min.


Kokosovi poljubčki [prirejen recept iz knjige Prelepi božični čas]

Sestavine:
- 3 beljaki
- Ščep soli
- 75g sladkorja
- ½ žličke limoninega soka
- 75g sladkorja v prahu
- 200 – 225g kokosove moke
Beljake stepemo s soljo v trd sneg. Dodamo sladkor in limonin sok ter mešamo toliko časa, da se sladkor stopi. Zmešamo sladkor v prahu s s kokosovo moko ter mešanico po odmerkih previdno vmešamo v beljakov sneg. Količina je odvisna od velikosti beljakov. Mešanica ne sme biti drobljiva, niti tekoča. S čajno žličko previdno nadevamo za oreh velike kupčke na z peki papirjem obložen pekač. Poljubčke bolj sušimo ko pečemo na srednji rešetki približno 15min na 175°C, nato pa še 10min na 150°C. ne smejo porjaveti, v notranjosti pa morajo biti še nekoliko vlažni. Previdno jih položimo na kuhinjsko rešetko, kjer naj de ohladijo.


Medenjaki

Sestavine:
- 200g medu
- 200g masla
- 150g rjavega sladkorja
- 2 jajci
- 500g polnozrnate moke
- 250g bele moke
- 200g seseklanih orehov
- 2dl mleka
- 1 žlička sode bikarbone
- 100g citronata in oranžata
- 2 žlici mešanic začimb za medenjake
Med segrejemo na prbl. 50°C v kozici, mu dodamo maslo, sladkor ter ko se mešanica dovolj ohladi še jajca. Ostale suhe sestavine zmešamo, ter jim primešamo medeno mešanico. Testo naj čez noč počiva v hladilniku. Oblikujemo kroglice, po želji testo razvaljaj z dodatkom moke in izreži modelčke. Piškote peči 15min na 180°C.


VELIKO SREČE IN DOBER TEK!

Ni komentarjev: